تسهیل بازچرخانی ارز صادراتی با بخشنامه بانک مرکزی

رضا پدیدار گفت: متولیان بانک مرکزی با صادرکنندگان توافق کردند که درصد قطعی «۵۰ درصد سامانه نیما و ۳۰ درصد واردات در ازای صادرات» باشد اقدام مناسبی و دست صادرکنندگان را برای بازگشت ارز بازتر کرده است.

 

اواخر سال 1397 بانک مرکزی  در تعامل با فعالان اقتصادی، اصلاح سیاست بازچرخانی ارز صادراتی را کلید زد. از نتایج این تعاملات، این بود که بانک مرکزی پذیرفت، صادرکنندگان تا 31 تیرماه‌ 98 به میزان 70 درصد ارز خود را بازگردانند تا مشمول جوایز خوش‌حسابی شوند. اما چندی پیش، گفته شد که بانک مرکزی یک قول شفاهی برای تغییر شرایط بازگشت ارزهای صادراتی را به صادرکنندگان داده، اما این موضوع را به صورت مکتوب اعلام نکرده و آن را به توافق میان بانک مرکزی و صادرکننده موکول کرده است. البته این قول شفاهی در نشست تیرماه اتاق تهران  به صورت علنی اعلام شد. اتاقی ها معتقد بودند که این باید این موضوع به صورت شفاف و مکتوب اعلام شود؛ چراکه غیرعلنی بودن آن ممکن است منشا رانت و فساد شود. اما توافق درگوشی بانک مرکزی و فعالان اقتصادی چه بود؟ براساس این توافق و درصد قطعی درج شده در دستورالعمل اخیر  بازگشت ارز صادراتی «50 درصد سامانه نیما و ۳۰ درصد واردات در ازای صادرات» است که دست صادرکنندگان را برای بازگشت ارز بازتر می‌کند.

 حال اما رضا پدیدار رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران، در گفت وگو با «اگزیم نیوز»،  از اعلام کتبی این دستور العمل خبر می دهد.  وی درباره بخشنامه ارزی بانک مرکزی می گوید: در ابتدای امر دستورالعمل ارزی بانک مرکزی با نقاط ضعفی روبرو بود که در ادامه و در تعامل با فعالان اقتصادی و بخش خصوصی این ایرادات رفع شد.

رضا پدیدار با بیان اینکه در مجموع می‌توان گفت سیاست اخیری که بانک مرکزی اعمال کرده، اقدام مناسبی است، گفت: اینکه متولیان بانک مرکزی با صادرکنندگان توافق کردند که که درصد قطعی «50 درصد سامانه نیما و ۳۰ درصد واردات در ازای صادرات» باشد اقدام مناسبی و دست صادرکنندگان را برای بازگشت ارز بازتر کرده است.

 رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران در مورد اینکه گفته می شود که  توافق اخیر میان صادرکنندگان و بانک مرکزی در مورد  بازگشت ارز صادراتی  هنوز به صورت کتبی اعلام نشده و یک توافق درگوشی است؛ اظهار کرد: این دستورالعمل به صورت کتبی اعلام شده و اقدام بسیاری خوبی برای تسهیل بازگشت ارز صادراتی است.

پدیدار همچنین در پاسخ به این پرسش  که صادرات و نحوه بازگشت ارز حاصل از صادرات بخش پتروشیمی  در شرایط تحریم به چه طریقی انجام می شود، عنوان کرد: متاسفانه به دلیل برخی مسائل امنیتی و ملی و با توجه به اینکه  در شرایط تحریم به سر می بریم، امکان بازگو کردن روش های صادراتی و شیوه های بازچرخانی ارز صادراتی به ویژه از سوی بخش خصوصی وجود ندارد؛ چراکه ممکن است سبب شناسایی مسیرها از سوی تحریم کنندگان شود و  همین روزنه هایی هم که وجود دارد؛ مسدود شود.

این فعال اقتصادی در عین حال عنوان کرد که با توجه به شرایط تحریمی حاکم بر کشور، انجام صادرات با مشتریان سنتی و جدید با رعایت یکسری ضوابط و قوانین در حال انجام است؛ البته در حجم پایین.  

رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران در ادامه در پاسخ به این پرسش که بعضا گفته می شود که روند کاهشی نرخ ارز در هفته های اخیر موجب شده تا روند بازچرخانی ارز صادراتی تسهیل شود؛ عنوان کرد: خیر اینطور نیست؛  کاهش نرخ ارز هم به این دلیل است که عملا قدرت خرید وتوان مالی بنگاه ها  و همچنین حجم مبادلات به دلیل کاهش تقاضا کاهش یافته است و اینکه گفته شود، کاهش نرخ ارز موجب شده تا صادرکنندگان ارزشان را زودتر برگردانند؛ حرف صحیحی نیست.  

پدیدار در ادامه با تاکید بر اینکه مشکل کنونی کشور، بازگشت ارز نیست؛ عنوان می کند: پدیده ای که اکنون اقتصاد را رنج می دهد و سیستم کلان جامعه را بهم ریخته است؛ فساد و رانت است. حال اگر می خواهیم با چیزی مبارزه کنیم آن فسادی است که دامن اقتصاد را گرفته است. به گفته پدیدار، سوء استفاده از مجاری قانونی آنقدر زیاد شده بود که خود متولیان امر دست به کار شده و اقدام به یک بازنگری اساسی کردند که امیدواریم این موضوع با شدت و حدت بیشتری صورت بگیرد.  او این موضوع را هم مورد اشاره قرار دارد که در دوران جنگ با وجود اینکه شرایط خیلی  بدتر از حالا بود؛ اما چون رانت و فساد نبود، کالا خیلی آسانتر  به دست همه می رسید و عارضه ای هم ایجاد نمی کرد.

 

کد خبر 28342

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 2 =